TEL : 0212 999 6196
HAVALE İLE SİPARİŞLERDE %3 İNDİRİM!
KREDİ KARTINA 12 AY'A VARAN TAKSİT FIRSATI
AYNI GÜN KARGO
OFİSTEN TESLİM - İSTANBUL
TEL : 0212 999 6196
HAVALE İLE SİPARİŞLERDE %3 İNDİRİM!
3D BASKI TABLAYA YAPIŞMIYOR!

3D BASKI TABLAYA YAPIŞMIYOR!

3D yazıcı ile baskı alırken en yaygın karşılaşılan sorunlardan birisi de baskınızın tablaya yapışmama sorunudur. Aşağıda bu sorunun nasıl çözülebileceğiyle ilgili bir kaç madde paylaşıyoruz.


1. TABLA SEVİYELENDİRME


Yazıcınızla baskı alırken yapışma sorunu yaşıyorsanız, yatak seviyesinin düz olduğundan emin olmanız gerekmektedir. 

Dengesiz bir tabla, bir tarafın nozüle daha yakın, diğer tarafın ise çok uzak olması anlamına gelebilir ve bu da zor bir baskı ortamı yaratır. Ayrıca, yatağınız dengesizse baskınızın eğri olması veya kırılmasına neden olabilir. Bunun için yazıcınızın özelliğine göre otomatik veya manuel şekilde tablayı düz hale getirmelisiniz.


2.NOZUL VE TABLA MESAFESİ


Yatak ve nozul arasında belirlibir mesafe olmalıdır.  ne çok yakın, ne de çok uzak olmalı. 

  • 3D baskınız yatağa yapışmıyorsa, yatak plakası ile nozul arasındaki mesafeyi kontrol edin.
  • Nozul yatağa çok yakınsa , filament dışarı çıkamaz veya ekstruder daha önce basılmış katmanı hasarlayabilir veya sürükleyebilir.
  • Öte yandan, nozul çok uzaksa filament yatağa düzgün bir şekilde yerleşmeyecek ve yapışamayacaktır.

Yazdırdığınız filament için en iyi sonucu veren şeyi görmek için denemeler yapmanız gerekecektir. İdeal olarak, nozul yatağa yeterince yakın olmalı, böylece filament yatağın yüzeyine hafifçe sıkıştırılmış olmalıdır. Bu, filamentin yatağa tutunmasını sağlar. 

3.  İLK KATMANDA BASKI HIZINI AZALTIN

Nozul hızı da 3D baskınızın yatağa yapışmamasında önemli bir rol oynayabilir. 

Nozül hızını yavaşlatmak, plastiğin yatağa yapışması ve daha iyi bir tutuş elde etmesi için daha fazla zaman verir. Çok hızlı baskı yaparsanız, plastik çok hızlı soğuduğu için filament yatağa yapışmayabilir. İlk birkaç katmanınızı yerleştirdikten ve baskınızın yatağa yapışmasından emin olduktan sonra, nozulu normal hıza getirebilirsiniz.



4.TABLA SICAKLIĞINI KONTROL EDİN


Kontrol etmeniz gereken diğer önemli nokta da tabla sıcaklığıdır. PLA,ABS, TPU gibi filament türlerinde kaliteli baskı alabilmek için tabla sıcaklığı, nozzle sıcaklığı gibi parametreler bulunmaktadır. Baskılarınızda ısıtmalı bir tabla kullanıyorsanız, özel filamentiniz için uygun sıcaklığı kullandığınızı iki kez kontrol edin. Farklı 3D baskı malzemeleri farklı yatak sıcaklıkları gerektirir.

İlk katmanın yapışmasına yardımcı olmak için yatağın sıcaklığını artırmak da baskının tablaya kolayca yapışmasına yardımcı olabilir. Baskı iyi bir tutuş sağladıktan sonra, yazıcının ısısını normal ısıya düşürebilirsiniz.

yaygın filament türleri için önerilen tabla sıcaklıkları:

PLA50-60°C
ABS90-110°C
PETG75-85°C
TPU 40-60°C
NAYLON(PA)80-100°C
PVA40-60°C

Bu tabla sıcaklıkları, genel öneriler olup, farklı 3D yazıcılar ve filament markaları arasında değişiklik gösterebilir. Her zaman, kullanılan filamentin üretici önerilerini ve 3D yazıcı üreticisinin tavsiyelerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Ayrıca, baskı yapılacak parçanın büyüklüğü, geometrisi ve detayları da tabla sıcaklığının doğru ayarlanmasında etkili olabilir.


Eğer 3D yazıcınızda soğutma fanı varsa ilk katmanın baskı tablasına kolay yapışmasını zorlaştırabilir. Bu yüzden 3D baskınızın ilk birkaç katmanında soğutma fanlarını devre dışı bırakmanızı öneriyoruz.


5. TABLA YAPIŞTIRICISI

Tüm yatak ve nozul ayarlarınızı kontrol ettiniz ve hala yatak yapışma sorunları yaşıyorsanız,  baskı tablasına sık kullanılan özel yapıştırıcılardan yada  pritt yapıştırıcı kullanabilirsiniz.

Bu yaygın uygulama hem hızlı hem de uygun maliyetlidir ve size çok fazla baş ağrısından tasarruf sağlayabilir. Baskı tablasına ince bir tabaka uygulamanız yeterlidir. 

Özellikle PLA ve ABS filamentler ile 3D baskı alırken  ilk katman yapışmaması yaygın bir sorundur .  Bu sorun için birkaç farklı çözümü mevcuttur. 3D baskının yatağa yapışmamasıyla ilgili sorununuz için yukarıda çözüm için önerileri inceleyebilir ve deneyebilirsiniz.


Paylaş: